vaques, catalanes, races

17 juny LES NOSTRES VAQUES CATALANES!

Hola JovesGrangers, estem segurs que moltes vegades quan heu estat al Pirineu Català i heu vist una vaca molt a prop vostre us heu preguntat de quina raça podria ser. Doncs en aquest post us farem una breu introducció perquè a partir d’ara ja no us feu la mateixa pregunta i pugueu estar ben informats.

Primer de tot, tenim la vaca bruna, que va venir de Suïssa a finals del segle XIX i actualment es pot trobar als diferents indrets rurals dels Pirineus Catalans com la Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Alt Empordà, Alt Urgell, El Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Ripollès i Solsonès.

Una de les principals característiques diferenciadores d’aquest dòcil animal de granja és el color del seu pelatge bru i musell negre. A demés, té un ventre gros i els seus ulls i orelles son molt grans amb unes banyes de color blanquinós amb les puntes negres.

Una altra de les nostres protagonistes, és la vaca catalana, que la pots trobar en les granges de la Noguera Pallaresa i el Noguera Ribagorçana, el Segre, el Llobregat, el Ter, el Fluvià i la Muga. Es caracteritza per tenir una capa uniformement vermella, de matisos variats, o gris en tonalitats i les seves banyes son en lira alta. Malauradament, es tracta d’un tipus de raça que es troba en via d’extinció, així que si la veus en alguna de les granges de Catalunya, no dubtis en fer-te una foto amb ella per immortalitzar la teva trobada.

No ens hem d’oblidar tampoc de la vaca de l’Albera o també coneguda per molts l’ Alberesa que la pots trobar principalment a la Catalunya del Nord. Aquest animal de granja propi de l’Albera sol pasturar en els camps en semi llibertat, per lo que a diferencia del resta s’alimenta de la vegetació dels boscos i prats. A més de ser una vaca molt bonica de veure, es tracta d’una raça molt resistent, ja que es pot adaptar fàcilment a les temperatures fredes de l’hivern.

D’altra banda, és un animal de menys estatura que altres races, que li permet poder pasturar per terrenys més accidentats. Per aquest motiu, no deixa de ser una treballadora perfecte de quatre potes per la neteja dels boscos i per la prevenció d’incendis.

Respecte a les seves característiques físiques, presenta un aspecte massís i allargat i les seves banyes són en mitja lluna o en ganxo curt, de mida discreta, blanques amb puntes negres i generalment serrades en els adults. Com podeu observar, és un animal de granja molt interessant.

Així que ja ho sabeu Joves Grangers, si aneu per aquests paratges rurals i us trobeu una vaca que apareix de sobte pel vostre camí, ja podeu posar la mà al foc que es tracta d’una vaca Albera.

Una altra és la Vaca de Sant Gironç i de l’Aura, també anomenada del Pirineu Central. Físicament, té un cap molt fort, gran papada i musell i banyes de color negre que a diferencia de les altres races esmentades, són en ira més oberta, inclinades cap avall i enrere.

També, hi ha la marinera, que no deixa de ser la vaca pròpia de Catalunya i del País valencià. Els grangers que la tenen t’explicaran que és un animal remugant de lo més bonic, molt fort i rústic. No obstant, hem de dir que es tracta d’una raça pràcticament desapareguda, ja que s’utilitzava principalment com animal de força i tracció per treure les barques de l’aigua i per llaurar la terra. Antigament, els grangers Catalans utilitzaven la seva llet i la seva carn, però amb el pas del temps es va anar substituint per altres animals de granges més productius.

No podem oblidar la Pallaresa, que és la vaca pròpia del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran. Físicament és molt semblant a la Bruna, però la seva principal diferencia és la coloració blanca uniforme de la seva capa. Actualment es destina la seva producció per la carn ecològica podent-se criar en règim extensiu tot l’any. A més té una gran capacitat per adaptar-se al medi natural, per lo que és molt forta.

Ja només ens queda la Pirinenca, que procedeix dels bovins rossos d’Europa central que van arribar dels Pirineus abans de Crist en les diferents migracions dels pobles indoeuropeus. Era un animal de granja ideal tant pel treball, llet i carn gràcies a la seva bona constitució muscular i gran temperament que el feien ideal per l’arrossegament i el conreu en la terra.

D’altra banda, l’explotació d’aquests animals es feien l’aire lliure i les cries es portaven a pastures a l’alta muntanya.

Doncs això és tot JoveGranger, ara ja saps quines són les 7 races de vaques Catalanes, esperem que t’hagi agradat aquest article que et permetrà estar ben informat i poder conèixer una mica més el apassionant món d’aquest animal de granja que és tant important per la nostra alimentació i el nostre correcte creixement.