evitamos-incendios

06 jul. Consells per evitar generar incendis forestals:

Hola JoveGranger , ara que ja ha arribat l’estiu i que comencen les altes temperatures, hem pensat aquesta setmana donar-te uns bons consells del nostre expert en muntanya “Joan25” perquè quan facis les teves excursions puguis evitar generar un incendi forestal.

Aquest gran depredador, enemic número 1 de la natura i conegut per tothom pot arribar aparèixer per qualsevol descuit humà a la muntanya. Així que pren nota dels consells que et donarem a continuació per quan estiguis aquest estiu ben a prop de la natura.
Primer de tot, no encenguis foc al camp, ja sigui per fer alguna foguera o barbacoa en zones que no estiguin autoritzades (d’obra o amb mata guspires).
No llencis burilles enceses ni llumins durant la teva sortida muntanyera al terra des de el teu cotxe o caminant durant la teva excursió. Pensa que una mínima guspira pot arribar a produir un gran incendi, fent desaparèixer amb molt poc temps tot el que es trobi pel seu pas.

Tampoc coets, petards, focs d’artificis, globus o altres artefactes que continguin foc. Qualsevol petita guspira provocada per aquests objectes en el camp, terrenys agrícoles o fins i tot en urbanitzacions rurals envoltades d’arbres poden provocar l’aparició d’aquest gran enemic de la natura.

Un altre gran factor de risc es deixar les escombraries o deixalles al bosc. Guarda-les sobretot dins la teva motxilla i llença-les quan hagis acabat la teva aventura als diferents contenidors habilitats de la teva ciutat. Has de tenir en compte que molts dels objectes que podem deixar als boscos com el paper, vidres o plàstics poden ser els provocadors i l’origen d’un incendi terrorífic.

D’altra banda, evita circular amb cotxe per camins de muntanya no habilitats. L’escalfor produïda del tub d’escapament en contacte amb alguna branca seca que et puguis trobar pel camí, també pot arribar a provocar un gran incendi. Així que estaciona en pàrquings habilitats o que no hi hagin matolls o herba seca al costat.

Si durant la teva excursió veus fum o qualsevol indici d’un incendi, truca al 112 i dóna tota la informació que puguis de la seva localització. La teva trucada pot ser un primer avís i una gran ajuda per actuar amb més rapidesa contra l’incendi. Tant bon punt hagis avisat als bombers, dirigeix-te cap a les zones de corta-fogs habilitades, refugis o cap a la carretera, anant sempre en direcció contrària on bufi el vent. Ep! I no t’oblidis d’informar de la teva posició en el cas de que els bombers tinguin que venir a buscar-te. Qualsevol avís realitzat a temps, pot ser una gran ajuda pels equips de rescat que agilitzarà molt la seva tasca. Doncs ja saps, JoveGranger, aquest estiu segueix tots aquests consells perquè tots puguem continuar disfrutant de la bellesa i de les propietats saludables que desprèn la muntanya. No deixis que aquest depredador arrasi aquests boscos mil·lenaris plens d’ història que hi ha al nostre país.

Fes clic sobre aquest enllaç per poder veure un vídeo informatiu perquè puguis estar ben informat.